Özel yetenek sınavında 730 aday kıyasıya mücadele etti
Özel yetenek sınavında 730 aday kıyasıya mücadele etti
Özel yetenek sınavında adaylar kıyasıya mücadele etti
Muş Alparslan Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde 2023-2024 eğitim öğretim yılı özel yetenek sınavının beceri ve koordinasyon parkuru sınavı için 730 aday dereceye girmek için mücadele verdi.
Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Karadağ, fakülteye özel yetenekle sınavı çerçevesinde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, yenilenme programı, spor yöneticiliği ve antrenörlük bölümlerine başvuru yapan 730 adaydan 230’unu alacaklarını söyledi. Karadağ, özel yetenek sınavına başvuran öğrencilerin başarı sıralamasının 4 unsur üzerinden değerlendirildiğini ifade ederek, “Geleceğin öğretmenleri, antrenörleri, yenilenme uzmanları, spor yöneticileri ve farklı bir dal olan engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenlerini bu özel yetenek parkuru vasıtasıyla alıyoruz. Buraya müracaat eden adaylar, 4 unsur üzerinden değerlendiriliyor. Özel yetenek parkuru 2 ayaklı. Birincisi buradan aldığı puan, bir de eğer varsa spor özgeçmişi, spor tecrübesinden alıyor. Yani iki puan adayın özel yetenek puanı oluyor. Diğer unsurlar da adayın ortaöğretim başarı puanı ve TYT sınavından almış olduğu puanın etkisiyle bunlar harmanlanıp YÖK’ün belirtmiş olduğu sıralamaya koyuluyor. Bu şekilde adayların seçimi yapılıyor” dedi.
730 adayın müracaat ettiğini ifade eden Alper Karadağ, sınavı internet üzerinden canlı olarak verdiklerini ifade ederek, “Sınavlarımızı 3 gün üzerinden planladık. İlk 2 gün erkek adaylar, son bir günde ise kadın adaylar sınava giriyor. Şu anda sınavlarımız sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Sınavı internet üzerinden canlı olarak vermekteyiz. Bu yıl ki kontenjanımız 230’dur. Öğretmenlik programlarında 800 bin barajına girmiş adaylar öğretmenlik programını tercih edebiliyor. Dolayısıyla burada biraz doğu illerindeki spor bilimleri fakültesi ve beden eğitimi spor yüksekokuluna giren adaylarda net bir şekilde düşme oldu. Maalesef sporla uğraşan gençlerimizin akademik ortalamaları düşük. Bu anlamda öğretmenlik programlarına müracaatlar düşük olurken, diğer programlara başvuru sayısı fazla. Bizim beden eğitimi ve spor öğretmenliği, engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, yenilenme programı, spor yöneticiliği ve antrenörlük olmak üzere 5 programımız aktiftir. Sınavımıza başvuran adaylar içerisinde çeşitli branşlarda milli sporcularımız da bulunmakta. Bunlardan başarılı olanlar hem ülkemizi, hem de şehrimizi çeşitli platformlarda temsil ettiler. Biz de onlara eğitim öğretim süreçleri boyunca destek veriyoruz. Onların hem yarışmacı kimliklerini destekliyoruz hem de kendi alanlarında bilgi ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Muş HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.