Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

ERCİŞ ÜZÜMÜNÜN BAĞ BOZUMU BAŞLADI

Dünya 10.09.2024 - 17:02, Güncelleme: 10.09.2024 - 17:02 3426 kez okundu.
 

ERCİŞ ÜZÜMÜNÜN BAĞ BOZUMU BAŞLADI

Erciş'te yetiştirilen 3 bin yıllık bir geçmişe sahip ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' verilen Erciş üzümünde bağ bozumu başladı
Erciş'te yetiştirilen 3 bin yıllık bir geçmişe sahip ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' verilen Erciş üzümünde bağ bozumu başladı. Yöreye has özellikler taşıması nedeniyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen ve geçmişi Urartular dönemine kadar uzanan Erciş üzümünün bağ bozumu başladı. Küçük taneli ve ekşimsi farklı bir tadıyla ilgi çeken Erciş üzümünün tarihi geçmişi Urartulara kadar dayanıyor. İlçenin Bayramlı Mahallesi başta olmak üzere birçok mahallesinde yetiştirilen Erciş üzümü sofraların vazgeçilmezi olurken pekmezi de yapılıyor. 2020 yılından Van Ticaret Borsası (VATBO) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işareti alınan Erciş üzümünün bağbozumu Ağustos sonundan Kasım ayına kadar devam ediyor. Bağ bozumu yapan ve birkaç yıldır sıkıntı yaşayan üzüm üreticisi Yakup Özlek, “Salihiye Mahallesi bağlar mevkide oturuyorum. Üzüm bağları burada çok olduğu için ismi bağlar mevki olarak geçiyor. Üzüme gereken önem verilmediği için bağlar mevkisindeki üzümler söküldü.Buralara ev yapıldı.Ben kendi üzüm bahçeme sahip çıktım. Erciş üzümünün tanıtımınada katkıda bulundum. Üzüm bağında çalışmak bana huzur veriyor fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz.’’ dedi.  Erciş üzümünün en çok yetiştirildiği Tekler Mahalesi’nde oturan Nuri Tunç ‘’bizim mahallenin geçim kaynağının yüzde 50 yüzde 60'ı bu üzümlerle oluyor. Üzüm bağları Urartulardan kalma yani 3 bin yıllık bir geçmişi var. Bu üzümün tadı gayet güzel. Hediyelik olarak ülke geneline gönderiyoruz. Satış için üzümleri Erciş'e götürüyoruz. Manavlara, pazarlara veriyoruz, sebze haline götürüyoruz. Halde de sıkıntılarımız var. Orada da üzümleri satamıyoruz. Yani satışta sıkıntı çekiyoruz. Üzümün kilosu ortalama 40 ile 50 liraya arası büyüklüğüne ve özelliğine göre değişiyor" diye konuştu. Su ve yol sıkıntısı çektiklerini anlatan Tunç, "Üçüncü sıkıntımız ise üzümlerimiz satamıyoruz. Pazar sıkıntımız var. Yani orada büyük bir sıkıntımız var. Yetkililerin Erciş üzüm pazarına el atmasını istiyorum” dedi.(Haber:Sadiye YİGİT)
Erciş'te yetiştirilen 3 bin yıllık bir geçmişe sahip ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' verilen Erciş üzümünde bağ bozumu başladı

Erciş'te yetiştirilen 3 bin yıllık bir geçmişe sahip ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' verilen Erciş üzümünde bağ bozumu başladı.
Yöreye has özellikler taşıması nedeniyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen ve geçmişi Urartular dönemine kadar uzanan Erciş üzümünün bağ bozumu başladı. Küçük taneli ve ekşimsi farklı bir tadıyla ilgi çeken Erciş üzümünün tarihi geçmişi Urartulara kadar dayanıyor. İlçenin Bayramlı Mahallesi başta olmak üzere birçok mahallesinde yetiştirilen Erciş üzümü sofraların vazgeçilmezi olurken pekmezi de yapılıyor. 2020 yılından Van Ticaret Borsası (VATBO) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işareti alınan Erciş üzümünün bağbozumu Ağustos sonundan Kasım ayına kadar devam ediyor.
Bağ bozumu yapan ve birkaç yıldır sıkıntı yaşayan üzüm üreticisi Yakup Özlek, “Salihiye Mahallesi bağlar mevkide oturuyorum. Üzüm bağları burada çok olduğu için ismi bağlar mevki olarak geçiyor. Üzüme gereken önem verilmediği için bağlar mevkisindeki üzümler söküldü.Buralara ev yapıldı.Ben kendi üzüm bahçeme sahip çıktım. Erciş üzümünün tanıtımınada katkıda bulundum. Üzüm bağında çalışmak bana huzur veriyor fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz.’’ dedi.
 Erciş üzümünün en çok yetiştirildiği Tekler Mahalesi’nde oturan Nuri Tunç ‘’bizim mahallenin geçim kaynağının yüzde 50 yüzde 60'ı bu üzümlerle oluyor. Üzüm bağları Urartulardan kalma yani 3 bin yıllık bir geçmişi var. Bu üzümün tadı gayet güzel. Hediyelik olarak ülke geneline gönderiyoruz. Satış için üzümleri Erciş'e götürüyoruz. Manavlara, pazarlara veriyoruz, sebze haline götürüyoruz. Halde de sıkıntılarımız var. Orada da üzümleri satamıyoruz. Yani satışta sıkıntı çekiyoruz. Üzümün kilosu ortalama 40 ile 50 liraya arası büyüklüğüne ve özelliğine göre değişiyor" diye konuştu.
Su ve yol sıkıntısı çektiklerini anlatan Tunç, "Üçüncü sıkıntımız ise üzümlerimiz satamıyoruz. Pazar sıkıntımız var. Yani orada büyük bir sıkıntımız var. Yetkililerin Erciş üzüm pazarına el atmasını istiyorum” dedi.(Haber:Sadiye YİGİT)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.