Muşlu öğrencilerin hazırladığı deney uzayda uygulanacak
Muşlu öğrencilerin hazırladığı deney uzayda uygulanacak
Türk bilim insanı astronot Alper Gezeravcı, Muşlu öğrencilerin deney önerisini uzayda uygulayacak.
Türk bilim insanı astronot Alper Gezeravcı, Muşlu öğrencilerin deney önerisini uzayda uygulayacak.
Türk Bilim Misyonu çerçevesinde ABD-NASA Kennedy Uzay Merkezinden uzaya gönderilecek ilk Türk olacak olan Alper Gezeravcı, görev süresi boyunca Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan uzay ortamında Propolisin antibakteriyel etkisi deneyini gerçekleştirecek. Proje Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Birsen Geçer, öğrencileri Baver Bedirhan Bingöl, Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı, tarafından gerçekleştirildi.
Muş Valisi Avni Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhuriyet'in 100. yılında ilk Türk astronotunun 9 Ocak 2024 tarihinde uzay seyahatine başlayacağını belirterek, "Muş Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki 3 öğrencimiz tarafından hazırlanan proje, uzay yolcularının uzayda uygulayacağı deneyler arasında yer aldı. Arıların üretmiş oldukları propolis maddesinin koruyucu özelliğinin uzayda test edilmesi projesi. Yavrularımız tarafından Muş’ta geliştirilmesi, Türkiye çapında bu projenin birinci olması ve uzaya gidecek projeler arasında yer alması ayrıca gurur vericidir. Propolisin bir koruyucu özelliğini biliyoruz. Bunun yer çekiminin daha farklı olduğu ortamda etkisinin nasıl olacağı şeklinde bilimsel araştırma yapılacak. Biz de bu araştırmanın sonucunu merakla bekliyoruz. Çocuklarımızın başarısıyla gurur duyuyoruz. Muş Bilim ve Sanat Merkezi, bu ve benzer projelerde inşallah ilerleyen süreçlerde daha iyi yerlere gelecektir. Bu tür projelerin ortaya çıkarılması için oluşan rekabet ortamı tüm ülke çapında olduğu gibi ilimizde de çocuklarımızın bu anlamda motivasyonunu ciddi bir şekilde arttırıyor. Bilim ve sanat merkezlerimiz, özel seçilmiş çocuklarımızın eğitim gördüğü ortamlar. Hem bizim diğer milli eğitime bağlı kurum ve kuruluşlarımızda, eğitim kurumlarımızda, hem de bu tür özel eğitim merkezlerimizde çocuklarımızı bizler de bu tür Türkiye çapında açılan tüm yarışmalara katılımları için çocuklarımızı teşvik ediyoruz. Bu konuda dünya çapında da başarı elde etmek gurur vericidir” dedi.
Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Türk astronotlar tarafından deneyleri yapılacak olan 13 deneyin içerisinde Muş’tan da bir projenin yer aldığını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. yıl etkinlikleri içerisindeki projelerden biri olan Türk astronotların uzaya gönderilmesi alanındaki çalışmalar doğrultusunda Bilim Sanat Merkezi öğrencileri uzayda yapılacak olan deneyler için geçen yıldan bu yana hazırlıklarını yaptılar. Bu deneyler içerisinde seçilen ve uzayda Türk astronotlar tarafından deneyleri yapılacak olan 13 deneyin içerisinde yer alan propolisin mikro yer çekimi ortamındaki anti bakteriyel etkisi denenecek. Bu deneyden sonra inşallah insanlığa hizmet sunacak olumlu sonuçlar elde edileceği kanısındayız. 9 Ocak 2024 tarihinde uzaya gidecek olan astronotlarımızı da başarılar diliyorum. İnşallah olumlu sonuçlar alacağız” şeklinde konuştu.
Teknoloji Tasarım Öğretmeni Birsen Geçer, "Proje deneyimin 2 yıllık bir geçmişi oldu. Çeşitli aşamalarda geçerek deneyimin kabul edildi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilecek 13 deneyden birisi ola projemiz farklı aşamalardan geçti. Haziran ayında Ankara’da bu deneyi uygulayacak olan astronotumuza öğrencilerimiz tarafından eğitim verildi. Eğitimde astronotun deneyi uygularken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda öğrencilerimizce eğitimler verildi. Deneyimizin kabul edilmesinden sonra öğrencilerim adına çok mutlu oldum. Çünkü uzaya ilk kez bir Türk astronotun gönderilmesi çok farklı bir şeydi. Çocuklarımız bizim geleceğimize yön verecekler. Bu çalışmanın onların ufuklarını açacağına, merak ve araştırma duygularını çok daha fazla arttıracağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Proje de aktif rol alan 8. Sınıf öğrencisi Baver Bedirhan Bingöl, “Projemizdeki amaç propolis maddesinin yerçekimsiz ortamındaki antibakteriyel etkisini araştırmaktır. Orada olumlu sonuçların alınması çok iyi olur. Plopolis maddesinin hazırlanması laboratuvar ortamındaki aşamalardan geçerek tamamlanıyor. Uzaydan olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Öğrencilerden Dilşah İmran Avcı ise, “Çok mutluyuz. Çünkü Türkiye’nin 100’üncü yılında ilk defa uzaya astronot gönderilecek. Astronot uzayda bizim projemizi inceleyecek bu bizim için çok önemli. Projemiz kabul edildiği için çok mutluyuz. Proje üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Zeynep Nehir Çamlıca da, “Çok heyecanlıyız. Uzun zamandır arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Projemizin sonucunu heyecanlı bir şekilde bekliyoruz. Deneyimiz gerçekleştiği için çok mutluyuz. Uzayda projemizi gerçekleştirecek astronot Alper Gezeravcı ile tanıştım. Projemizi onlara da anlattık kısa bir eğitim verdik” dedi.
Muş HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.