Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Savat gümüş gelecek nesillere aktarılıyor

Sanat 02.01.2025 - 11:26, Güncelleme: 02.01.2025 - 11:26 1442 kez okundu.
 

Savat gümüş gelecek nesillere aktarılıyor

Osmanlı Devleti zamanında altın çağını yaşayan ve son yüz yıldır yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan savatlı gümüş işlemeciliği, Vanlı ustaların ellerinde gelecek kuşaklara aktarılıyor
 Osmanlı Devleti zamanında altın çağını yaşayan ve son yüz yıldır yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan savatlı gümüş işlemeciliği, Vanlı ustaların ellerinde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Van'da yaklaşık 2 bin 800 yıllık geçmişi olan savatlı gümüş işlemeciliği, usta ellerde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Oldukça zahmetli bir işçiliği olan ve bu yüzden ‘sebat' olarak adlandırılan savat işletmeciliği, Van'daki ustaların ellerinde 450 derecelik ateşte pişerek gümüşe işleniyor. Ustası olmamasından dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan savat gümüşçülüğü, 90'lı yıllarda yeniden küllerinden doğmuş ve 2017 yılında ise yapılan çalışmalarla tescil almıştı. Van'daki ustaların ellerinde yeniden hayat bulan savat gümüşçülüğü, yeni kuşaklara aktarılacak. Urartu dönemine ait olan savatın o dönemlerde sadece Van'da yapılan kadim bir sanat olduğunu belirten devlet sanatçısı unvanını sahip 42 yıllık savat ustası Sadık Binici, daha sonra Selçuklu ve Osmanlı döneminin ardından günümüze kadar geldiğini söyledi. Van'da savat gümüşçülüğün son temsilcileri olarak bu işi yaptıklarına dikkat çeken Binici, “1915 yılına kadar Van'da 123 atölye var. Başka atölyeler de var ama kayıtlı olan 123 atölye var. Çoğu fotoğraflara baktığımızda her atölyede 10 ila 20 arasında insan çalışıyor. Yani çalışan usta sayısı, o zamanki nüfusun yüzde 5-6'sına tekabül ediyor. Dolayısıyla Van için büyük bir gelir kaynağı. Günümüzde ise sadece 2 tane atölye var. Biz de onlardan biriyiz” dedi. Savat gümüşe Urartu, Selçuklu ve Osmanlı modellerinin yanı sıra bölgeye ait olan değerleri işlediklerini aktaran Binici, “Ters lale, Van kedisi, doğadaki çiçek türlerini işliyoruz. Eski tekniğe göre yapıyoruz. 3 bin yıl önceki teknikle birebir uyuşmasa bile ona çok yakın” ifadelerini kullandı.
Osmanlı Devleti zamanında altın çağını yaşayan ve son yüz yıldır yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan savatlı gümüş işlemeciliği, Vanlı ustaların ellerinde gelecek kuşaklara aktarılıyor

 Osmanlı Devleti zamanında altın çağını yaşayan ve son yüz yıldır yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan savatlı gümüş işlemeciliği, Vanlı ustaların ellerinde gelecek kuşaklara aktarılıyor.
Van'da yaklaşık 2 bin 800 yıllık geçmişi olan savatlı gümüş işlemeciliği, usta ellerde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Oldukça zahmetli bir işçiliği olan ve bu yüzden ‘sebat' olarak adlandırılan savat işletmeciliği, Van'daki ustaların ellerinde 450 derecelik ateşte pişerek gümüşe işleniyor. Ustası olmamasından dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan savat gümüşçülüğü, 90'lı yıllarda yeniden küllerinden doğmuş ve 2017 yılında ise yapılan çalışmalarla tescil almıştı. Van'daki ustaların ellerinde yeniden hayat bulan savat gümüşçülüğü, yeni kuşaklara aktarılacak.
Urartu dönemine ait olan savatın o dönemlerde sadece Van'da yapılan kadim bir sanat olduğunu belirten devlet sanatçısı unvanını sahip 42 yıllık savat ustası Sadık Binici, daha sonra Selçuklu ve Osmanlı döneminin ardından günümüze kadar geldiğini söyledi. Van'da savat gümüşçülüğün son temsilcileri olarak bu işi yaptıklarına dikkat çeken Binici, “1915 yılına kadar Van'da 123 atölye var. Başka atölyeler de var ama kayıtlı olan 123 atölye var. Çoğu fotoğraflara baktığımızda her atölyede 10 ila 20 arasında insan çalışıyor. Yani çalışan usta sayısı, o zamanki nüfusun yüzde 5-6'sına tekabül ediyor. Dolayısıyla Van için büyük bir gelir kaynağı. Günümüzde ise sadece 2 tane atölye var. Biz de onlardan biriyiz” dedi.
Savat gümüşe Urartu, Selçuklu ve Osmanlı modellerinin yanı sıra bölgeye ait olan değerleri işlediklerini aktaran Binici, “Ters lale, Van kedisi, doğadaki çiçek türlerini işliyoruz. Eski tekniğe göre yapıyoruz. 3 bin yıl önceki teknikle birebir uyuşmasa bile ona çok yakın” ifadelerini kullandı.

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.