Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Bitlis'te asırlık su değirmenlerinde çeltikler pirinç haline getiriliyor

Yaşam 20.01.2025 - 17:49, Güncelleme: 20.01.2025 - 17:49 246 kez okundu.
 

Bitlis'te asırlık su değirmenlerinde çeltikler pirinç haline getiriliyor

Bitlis'in Hizan ilçesinde bahar ayında ekilen çeltikler, asırlık su değirmenlerinde pirinç haline getiriliyor
Bitlis'in Hizan ilçesinde bahar ayında ekilen çeltikler, asırlık su değirmenlerinde pirinç haline getiriliyor. Hizan'a 25 kilometre uzaklıktaki Karbastı köyüne bağlı Yamaç mezrasında vatandaşlar hiçbir katkı maddesi kullanmadan geleneksel yöntemlerle ektikleri çeltiğin hasadını tamamladı. Bahar mevsimiyle tarlalarda havuzlar oluşturup içini suyla dolduran köylüler, Ağustos ayının sonunda hasat ettikleri çeltiği güneşte kurutuyor. Daha sonra su kaynağının yanındaki 150 yıllık asırlık değirmenlere getirilen çeltik, suyun gücüyle dönen taşla iki aşamada öğütülüyor. Değirmende öğütülen pirinçler daha sonra çeltiklerinden tam olarak ayrılması için havanın esmesinin de yönü hesaplanarak ayrıştırıyorlar. Köy ve mezralardaki arazilerden elde edilen tonlarca pirinç, Türkiye'nin birçok iline gönderilerek çiftçilerin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor.
Bitlis'in Hizan ilçesinde bahar ayında ekilen çeltikler, asırlık su değirmenlerinde pirinç haline getiriliyor

Bitlis'in Hizan ilçesinde bahar ayında ekilen çeltikler, asırlık su değirmenlerinde pirinç haline getiriliyor.
Hizan'a 25 kilometre uzaklıktaki Karbastı köyüne bağlı Yamaç mezrasında vatandaşlar hiçbir katkı maddesi kullanmadan geleneksel yöntemlerle ektikleri çeltiğin hasadını tamamladı. Bahar mevsimiyle tarlalarda havuzlar oluşturup içini suyla dolduran köylüler, Ağustos ayının sonunda hasat ettikleri çeltiği güneşte kurutuyor. Daha sonra su kaynağının yanındaki 150 yıllık asırlık değirmenlere getirilen çeltik, suyun gücüyle dönen taşla iki aşamada öğütülüyor. Değirmende öğütülen pirinçler daha sonra çeltiklerinden tam olarak ayrılması için havanın esmesinin de yönü hesaplanarak ayrıştırıyorlar. Köy ve mezralardaki arazilerden elde edilen tonlarca pirinç, Türkiye'nin birçok iline gönderilerek çiftçilerin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.